duminică, 23 decembrie 2012

Pentru asta s-a inventat brânza de capră!




Ideea asta - trebuie să recunosc - ne-a venit de la colindătorii care umblă aiurea cu capra-n tramvai să sperie babele şi să-ţi distragă atenţia cât timp te fac la buzunare. Este, de fapt,  reţeta franţuzească Chevre chaud la ţol festiv, cum o cere momentul. Adică am înlocuit bagheta cu foietaj şi am plusat cu nişte roşii şi ardei. Dar spiritul caprei rămâne franţuzesc.

Ingrediente

- un baton de brânză de capră
- frunze de salată (fie normală, fie iceberg, fie o combinaţie de salată iceberg cu varză roşie şi rucola cum am folosit noi aici - frunze să fie, de care, nu prea contează de care)
- roşii cherry
- ardei graşi
- foietaj ca în imagine (gata cumpărat)
- cel puţin un muştar bun (dulce)
- ulei de măline extravirgin
- puţin suc de lămâie
- miere
- un căţel de usturoi
- sare şi piper




Preparare

De preparat e foarte simplu şi plăcut. Cel mai bine e saă începem cu sosul pentru salată, care e un fel de maioneză dar nu pe bază de ou, ci pe bază de muştar. Punem muştar într-un castron mai mic (de dimensiunea castroaneleor pentru mâncarea chinezească), stoarcem deasupra căţelul de usturoi, încorporăm o jumătate de linguriţă de miere, punem sare şi piper, apoi adăugăm ulei de măsline, puţin câte puţin, amestecând în continuu.

Cantitatea de muştar şi cea de ulei se reglează din mers, obiectivul nostru fiind să obţinem o consistenţă asemănătoare maionezei clasice. La bază ar trebui să folosim un muştar dulce bun, pe care îl putem aroma cu cţte o linguriţă din alte tipuri de muştar care ne plag, cum ar fi Dijon. Când am obţinut un castron plin de sos, îi ajustăm aciditatea după cum urmează: stoarcem mai întâi puţin suc de lămâie pentru a contrabalansa uleiul, apoi gustăm şi, dacă sosul e prea acrişor, îi mai încorporăm încă o jumătatea de linguriţă de miere.

Trecem acum la foietaj căruia, mai întâi, îi decupăm capacul şi-l mâncăm, pentru că nu ne trebuie la reţetă. Vârâm în interiorul foietajului o roşie cherry plus câteva feliuţe subţiri de ardei roşu, pe care le acoperim, apoi, cu o felie destul de goasă de brânză de capră.

În cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius şi pus acum pe grill, băgăm foietajul umplut pus pe o tavă. Timp de gătire standard nu există, ci trebuie să ne uităm prin geamul cuptorului ca să scoatem foietajul atunci când brânza s-a topit şi suprafaţa ei a devenit uşor maronie.

Se serveşte imediat, în compania frunzelor de salată peste care turnăm sosul preparat la început.

Fiind cu brânză de capră, e o mâncare consistentă dar foarte prietenoasă cu digestia. Adică cina perfectă.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu